Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ - '' ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΤΟ 1974 '' ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΟ...


Ο Γιάννης Θεοφανίδης, ο “Ντάνυ”, ήταν αυτός που “σημάδεψε” την θέση του διοικητή των ΟΥΚ. Δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε κανέναν αλλά τουλάχιστον η θέση του επικεφαλής των “βατράχων” είχε ταυτιστεί με τον πρόσωπο του Ντάνυ!

 Ο Θεοφανίδης ήταν από τους αξιωματικούς που είχαν όχι μόνο γαλόνια στους ώμους αλλά και άλλα πράγματα που τα κουβαλάνε οι αξιωματικοί σε άλλο μέρος του σώματός τους. Ο υποναύαρχος ΠΝ ε.α. Ιωάννης Θεοφανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1946.

 Ήταν γιος του ναυάρχου Ιάσονος Θεοφανίδη, εγγονός του επίσης ναυάρχου Ιωάννη Θεοφανίδη και πέμπτη γενεά κατ' ευθείαν γραμμή απόγονος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1967 ως Μάχιμος Σημαιοφόρος και ως το 1970 υπηρέτησε σε αντιτορπιλικά και ναρκαλιευτικά.

Εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ. στις Υποβρύχιες Καταστροφές και στην Ελλάδα ως αλεξιπτωτιστής. Υπηρέτησε ως αξιωματικός και κυβερνήτης σε πολλά πολεμικά σκάφη, ως διοικητής της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου ελληνικής συμμετοχής στον Α' Πόλεμο του Κόλπου, ως Διοικητής του Κέντρου εκπαιδεύσεως Παλάσκας, και ως Ακόλουθος Αμύνης της Ελλάδας στη Βρετανία και την Ιρλανδία. 

Το 1995 τερμάτισε τη σταδιοδρομία του ως Αρχιπλοίαρχος και απεκατεστάθη ως Υποναύαρχος. Μετά την αποστρατεία του, εργάσθηκε ως ανώτερο στέλεχος σε ναυτιλιακές και κατασκευαστικές εταιρίες, συμμετείχε στην εκπόνηση μελετών και διετέλεσε πρόεδρος της εταιρείας Deterrence Security Force Ltd, με έδρα το Λονδίνο. Έχει τιμηθεί με πολλά παράσημα και μετάλλια, ομιλεί την αγγλική, γαλλική και ιταλική και έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία:

 «Η Εξωτερική πολιτική της Τουρκίας κατά την περίοδο 1935 1945», «Ανορθόδοξος Πόλεμος», «Η χρήση των υποβρυχίων οχημάτων στις Ναυτικές Επιχειρήσεις» και «Η αμφισβήτηση της Ισχύος δια του τρόμου» Ο ναύαρχος Γιάννης Θεοφανίδης, ίσως ο πιο “διάσημος” διοικητής που πέρασε ποτέ από τα ΟΥΚ απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών.




ΠΗΓΗ - http://sdsakis10.blogspot.gr/